Οι σχέσεις με νεότερους λειτουργούν σαν ελιξίριο

Μεγαλώνουμε και σιγά-σιγά μας περνούν πως η ευτυχία έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να επιτευχθεί και μαθαίνουμε πώς και ποιους είναι «φυσιολογικό» να ερωτευόμαστε. «Ο έρως χρόνια δεν κοιτά», λένε, το οποίο, όμως, φυσικά ακολουθεί τους άγραφους νόμους του κοινωνικά διαδεδομένου μοντέλου που επικρατεί, το οποίο θέλει τον άντρα να είναι μεγαλύτερος ηλικιακά απ’ τη γυναίκα. Παρ’ όλα αυτά, τελευταία δημιουργούνται όλο και περισσότερα ζευγάρια, όπου η γυναίκα προηγείται ηλικιακά απ’ το ταίρι της. Και το κακό εξάλλου πού είναι;

Συνήθως όταν τεθεί η ερώτηση γιατί είναι λάθος να συμβαίνει κάτι τέτοιο, η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι η φυσικά αβάσιμη και χωρίς λογικό επιχείρημα «γιατί, έτσι είναι». Η ευτυχία δεν έχει μόνο ένα δρόμο γι’ όλους. Για κάθε άνθρωπο ο δρόμος του είναι διαφορετικά χαραγμένος. Για κάποιους είναι ελιξίριο να έχουν σύντροφο νεότερο ηλικιακά απ’ αυτούς, ανεξαρτήτως φύλου. Κι ο δικός σου δρόμος έχει χαραχθεί ομοίως, μη διστάσεις να τον περπατήσεις.

Καταρχήν, σε αναζωογονεί. Αυτή η φλόγα ζωντάνιας που έσβησε άθελά σου, επειδή δεν την πρόσεξες όσο θα έπρεπε απ’ τους περαστικούς ατίθασους βοριάδες ανά τα χρόνια, ήρθε κάποιος άλλος να βοηθήσει να την ανάψεις ξανά και να παραμονεύει εκεί γύρω της σαν προστάτης.

Κοντά του ο μικρός ναός που κατοικεί στο σώμα σου, θα φωτιστεί σ’ όλα του τα φανερά και μη σημεία του. Τα χρώματα που θα ξεπροβάλλουν απ’ τα μάτια σου θα σε κυριεύσουν ξανά, θα ανθίσουν και θα ριζώσουν βαθιά μέσα σου, δίνοντας την άτυπη υπόσχεση πως δε θα σε εγκαταλείψουν. Κανένας ηλικιακός παράγοντας δεν εμποδίζει τη σύνδεση ανάμεσα σε δύο ανθρώπινες οντότητες που τα μαγνητικά κύματα της ύπαρξής τους τούς φέρνει κοντά για να γίνουν ένας ενιαίος φωτεινός και πολύχρωμος ναός.

Σε κάνει να αρχίζεις να σκέφτεσαι αυτά που σε αλληλοσυμπληρώνουν μ’ έναν άνθρωπο και να μη δίνεις σημασία σ’ αυτά που σε κρατάνε σε απόσταση. Μην ξεχνάς ότι δύο διαφορετικές γενιές ενώνονται κι αυτό δε σημαίνει απαραίτητο ότι είναι κακό. Μην το σκεφτείς στιγμή πως είναι λάθος ή χάσιμο χρόνου. Η αποτυχία της σχέσης δεν είναι προδιαγεγραμμένη, επειδή η ηλικία σας δε βρίσκεται σε κοντινά επίπεδα.

Η μία ωριμάζει τα στοιχεία εκείνης της πλευράς στα οποία υστερεί κι η άλλη μαλακώνει τα στοιχεία της απέναντι για να συνυπάρχουν αρμονικά. Η νεότερη μαθαίνει, ίσως, πράγματα που θα ήθελε να ξέρει και που αναζητά κι η πιο ώριμη ξαναθυμάται, αναθεωρεί ή και μαθαίνει εκ νέου πράγματα που παρέλειψε ή έζησε βιαστικά και χωρίς πάθος.

Σε κάνει να νιώθεις και πάλι παιδί. Ένα παιδί που είναι τόσο ακαταμάχητα δυνατό. Που έχει την αίσθηση του νικητή κι είναι σε ετοιμότητα για κάθε πιθανό εχθρό που θα ξεπηδήσει απ’ την επόμενη σελίδα του παραμυθιού που βαστά γερά στα χέρια του. Είσαι αυτό που θα ήθελες να είχες την ευκαιρία να ήσουν για μια ακόμη στερνή φορά. Αυτό που σ’ έφυγε ακούσια πριν από χρόνια και μοιάζει να είναι ξεχασμένο πίσω στα παλιά.

Το μέσα γίνεται πιο ανάλαφρο και το έξω σου πιο ζωντανό. Ξεχνάς όλες τις έγνοιες και τα προβλήματα. Ο αυθορμητισμός αρχίζει να σε καταβάλει και ξεχνάς τις κοινωνικές επιταγές συμπεριφορισμού που αρμόζουν σ’ έναν «καθώς πρέπει» ενήλικα. Παίζεις, γελάς, κάνεις πράγματα τρελά και κουτά, χωρίς δεύτερη σκέψη και φανταστικά νοητικά φιλτραρίσματα. Εκφράζεσαι σαν να μη σε κοιτάει κανείς και δρας σαν να μην υπάρχουν συνέπειες. Αυτό δεν κάνουν τα παιδιά; Ζουν τη κάθε στιγμή τους με νεύρο κι ορμάνε να τη φάνε, όσο απλώνεται μπροστά τους. Και το πιο υπέροχο; Είναι ευτυχισμένα μόνο που κάνουν αυτό που τα εκφράζει.

Μην το σκέφτεσαι και πολύ. Δεν επιλέγουμε τι θα αισθανθούμε και για ποιον. Ζήσε το όσο πιο δυνατά μπορείς. Φτάσε εκεί που άκρα δε θα βρίσκεις, γιατί θα τα έχεις προσπεράσει με ταχύτητες φωτός. Και πού ξέρεις; Ίσως κάποτε να επικρατήσουν στερεότυπα όπως: «Κοίτα στο πρόσωπο που θα βρεις να κατοικεί η ευτυχία σου. Τα υπόλοιπα μην τα σκέφτεσαι».

Και, τότε, να επιλέγουμε να κάνουμε ταξίδια που δε θα επικεντρωνόμαστε στο αν έχουν αίσιο τέλος, αλλά αν η διαδρομή θα είναι καθηλωτική και συναρπαστική. Τότε, ίσως, να μιλάμε για ευτυχία.

Συντάκτης: Βάιολετ Τζιβρά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη
@pillowfights
Tags from the story
Written By
More from Labros

Δροσερό σοκολατένιο μπισκοτογλυκό ψυγείου

Ένα υπέροχο δροσερό γλυκό ψυγείου με 2 σοκολάτες και μπισκότα, που θα...
Read More