Οι Γιατροί Προειδοποιούν: Χρησιμοποιείτε Λάμπες Οικονομίας; Διατρέχετε Μεγάλο Κίνδυνο Υγείας!

Όταν οι οικολογικοί λαμπτήρες φθορισμού (CFLs) βγήκαν στην αγορά, όλοι έτρεξαν στα καταστήματα να τους αγοράσουν.

Οι λαμπτήρες αυτοί είναι κατασκευασμένοι να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και έτσι να σώζουν το περιβάλλον, καθώς και την τσέπη μας.

Έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο και σε πολλές χώρες έχουν αντικαταστήσει πλήρως τους λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Ενώ άλλοι το στηρίζουν αυτό, πολλοί πιστεύουν πως δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι.

Οι λαμπτήρες φθορισμού πιστεύεται πως συνδέονται με καρκίνο.

Κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται πως όταν ανάβουμε αυτούς τους λαμπτήρες, εκπέμπουν καρκινογόνα χημικά που βλάπτουν την υγεία μας.

Αυτό το νέο ακούγεται πολύ ανησυχητικό, ειδικά σε όσους έχουν αλλάξει όλους τους λαμπτήρες του σπιτιού τους.

Και δεν βοηθάει το γεγονός πως οι περισσότεροι από τους λαμπτήρες αυτούς κατασκευάζονται σε χώρες όπου οι περιβαλλοντικοί νόμοι δεν είναι πολύ αυστηροί, που σημαίνει πως το προϊόν θα μπορούσε να επηρεάζει αρνητικά και το περιβάλλον.

Μία ομάδα ερευνητών στην Γερμανία ισχυρίζεται πως οι λαμπτήρες φθορισμού εκπέμπουν τοξίνες όπως φαινόλη, ναφθαλίνη και στυρένιο.

«Αυτές οι καρκινογόνες ουσίες είναι σημαντικό να μένουν όσο πιο μακρυά από το ανθρώπινο περιβάλλον γίνεται.» είπε ο Peter Braun, που έκανε τις μελέτες στο εργαστήριο Alab Laboratory του Βερολίνου.

Πρόσθεσε πως αυτές οι λάμπες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μέρη που δεν αερίζονται ή πολύ κοντά σε ανθρώπους.

Άλλη μία επιστημονική έρευνα βρήκε πως αυτές οι λάμπες έχουν συνδεθεί και με υψηλότερα ποσοστά σε καρκίνο του στήθους όταν χρησιμοποιούνται την νύχτα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chronobiology International βρήκε πως το μπλε φως των λαμπτήρων αυτών διαταράζει τα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα, της ορμόνης που ευθύνεται για τον ύπνο.

Ωστόσο, άλλοι λένε πως δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε.

Πολλοί ειδικοί λένε πως παρόλο που οι λαμπτήρες φθορισμού περιέχουν υδράργυρο, είναι τόσο μικρό το ποσοστό που δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί.

Επίσης, λένε πως εκπέμπουν τόσο μικρές ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας που είναι αδύνατο να βλάπτουν τα κύτταρα.

Συμπέραναν πως το να δουλεύεις κάτω από τέτοιες λάμπες για ένα χρόνο ισοδυναμεί με 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο έναν μήνα σαν τον Σεπτέμβριο.

Με άλλα λόγια, οι υπεριώδιες ακτινοβολίες δεν είναι τόσο επικίνδυνες.

Σαν καταναλωτές, είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την ασφάλεια των οικογενειών μας.

Ενώ κάποιοι λένε πως δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε, άλλοι συνεχίζουν να τους συνδέουν με καταστάσεις όπως ημικρανίες και δερματικά προβλήματα.

Εσείς έχετε βάλει λάμπες οικονομίας στο σπίτι σας; Ποια είναι η θέση σας στο θέμα αυτό;

@Πηγή

Tags from the story